2 Läs mer >>
Januari -  Årets första solnedgångsfotografering, och kanske även årets bästa. Jag blev väldigt nöjd med många av bilderna. Just nu hade jag snöat in på vertikal-horisontella redigeringar som ni kan se.
 
Februari -  Det var en riktigt fin vinter i början på 2013 och jag cyklade över hela stan och bort till Varvsholmen för att fotografera isen. Riktigt kallt, men det var värt det!
 
Mars - Ojoj, i mars gjorde jag nog en av de häftigaste, värsta och roligaste resorna hittills. Det var då jag och natur- och friluftlivsgruppen på skolan åkte upp till Idre och tältade mitt i vintern. Jag är verkligen ingen vintermänniska, så jag trivdes inte direkt med snö upp till knäna, skidåkning och frystorkad mat som smakade mysko. Men det var ruskigt spännande och sjukt kul att ha gjort det!
 
April - Vintern började ge med sig och jag var ute på min första vårfotografering. Jag frös som sjutton när jag tog den här bilden, men den blev ganska häftig, så ibland får man ta och frysa lite för att få till sin bild.
 
Maj -  Ja, en av de största händelserna i maj måste nog varit när jag klippte av mig håret, haha. Jag har alltid varit "tjejen med det långa håret" på alla skolor jag har gått, och senast jag klippte av håret var jag 8-9 år. Så i ca 9 år sparade jag ut mina längder och klippte av dem när jag var 18. Det blev en ganska stor snackis på skolan, haha eftersom jag alltid har sagt att jag aldrig skulle klippa av det. Men jag trivs i min nya look!
 
Juni - Jag tog studenten! Efter att ha längtat ända sedan jag började gymnasiet så kom dagen och jag hade jättekul! Tycker väldigt mycket om bilden eftersom min brorsas kompis Micke var supersnäll och körde runt sig i sin Amazon, en av mina favoritbilar.
 
Juli - Den 18e juli väntade jag i ca 7 timmar för att få se Håkan Hellström uppträda i Borgholms slottsruin. Det var värt varenda sekund i den extremt varma solen utan chans till skugga. Även om jag fotade med mobilkamera så gillar jag bilden skarpt, det märks hur nära scenen jag stod.
 
Augusti - Simon och jag hade ett gäng fotorundor under året och vi hade väl inte alltid tur med vädret, haha. Antingen blåste det halv orkan eller också, som i det här fallet, var det nästan för soligt för att få några bra bilder. Men den här bilden gillar jag, när vi vandrade omkring vid havet i jakt på fina motiv. 
 
September -  Det här är en av mina absoluta favoritbilder från 2013! Jag älskar den! Solen lyser så himla fint och hela familjen var nere vid havet på norra Öland och grillade i kvällssolen. Härligt!
 
Oktober - En månad då jag fotade väldigt mycket eftersom jag köpte min nya kamera då! Jag var så lycklig över att äntligen lyckas fånga en hackspett på bild, så den får definitivt bli månadens bild.
 
 November -  Jag hade ganska många olika klädstilar det här året och här är en av dem. De randiga jeansen köpte jag in Stockholm och har använt dem jättemycket. Sjömanstemat hängde kvar sedan tidigare och jag köpte mig en sjömanshatt som är flitigt använd den med, för att inte tala om Håkan-t-shirten.
 
December - Och så kom då julmånaden och jag gav mig på att fotografera julgranen, något jag aldrig riktigt lyckats med eftersom bilderna inte blivit särskilt bra. Men Gilbert (den nya kameran) gjorde det igen och jag fick finfina bilder.
 
Sen kunde jag inte låta bli att fylla i svaren på klassiska bloggfrågor, jag har alltid gillat att fylla i såna här saker, haha.

Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut? – Ja absolut! Jag spelade elgitarr, gick på auditions inför utbildningar, lärde mig crawla, körde bil sent på kvällen mitt på Öland med sex andra passagerare (lite läskigt, haha), turnerade m.m

Höll du några av dina nyårslöften? – Kommer inte ihåg dem, men jag hoppas det.

Vad är 2014s löften? – Äta sunt, inte spendera onödigt mycket pengar, träna mer, tatuera mig!

Vilket datum från år 2013 kommer du alltid att minnas? – 18 juli, dagen då jag stod nästan längst fram och såg Håkan Hellström spela i Borgholm och 27 juli, dagen då jag var bröllopsfotograf för första gången. Och studentbalen och studenten så klart! Och dagen då jag träffade min klass första gången. Och resan till Italien!

Vad var din största framgång 2013? – Det måste väl vara inom musiken och fotografin skulle jag tro. Har utvecklats mycket inom båda delarna. Och jobbet!

Största misstaget? – Kommer inte på något. Möjligtvis att jag inte skulle haft på mig mitt armband från Toscana på studenten eftersom det gick sönder (buhu!!)

Har du varit sjuk någon gång under året? – Jaa då, många gånger!

Bästa köpet? – Måste vara min nya kamera! Och min fina sjömanshatt. Och Håkan-kläderna!

Vad spenderade du mest pengar på? – Kläder tror jag…

Vilka sånger kommer alltid att påminna dig om 2013?- Det kommer aldrig va över för mig”, ”Breezeblocks”, ”Slow dancing in a burning room”, ”What does the fox say?”, min egenskrivna låt m.m

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år? – Gladare!

Vad önskar du att du gjort mer? – Fotograferat!

Vad önskar du att du gjort mindre? – Har nog grubblat lite för mycket, ska tänka mer hakuna matata!

Hur tillbringade du julen? – Hemma med familjen.

Blev du kär i år? – Hihi, ja!

Favoritprogram på TV? – ”Ensam mamma söker”, ”Bonde söker fru”, ”Bron” och ”Alla är fotografer

Bästa boken du läste i år? – Nån Harry Potter kanske.

Största musikaliska upptäckten? – Min klass! De är riktigt duktiga!

Något du önskade dig och fick? – I julklapp? Två par CDs.

Något du önskade dig men inte fick? – Presentkort på Cubus.

Vad gjorde du på din födelsedag 2013? – Lade ett pussel tror jag och gick ut på krogen med min kompis Mats på kvällen.

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre? – Det vet man ju aldrig.

Hur skulle du beskriva din stil år 2013? – Haha, väldigt blandad! Olika typer av hattar, söta klänningar, svarta kläder, färgglada strumpor i gubbskor med upprullade byxben, sjömansskjorta, väldigt blandad helt enkelt!

Hur vill du 2014 ska bli? – Roligt, händelserikt och lärorikt!

(Om ni också gör en sammanfattning av ert år, kommentera gärna och länka er blogg, sånt är roligt att läsa om!)

 

GOTT NYTT ÅR ALLA LÄSARE!

 

Mitt 2013 i bilder

0 Läs mer >>

Ända sedan mamma och jag kom hem från Italien så har vi pratat om att laga italiensk mat hemma och göra en riktig "finmiddag" och nu, nästan sju månader senare så har vi lagat bruschetta, risotto och räkpasta. Men det var ju bara tre rätter. Efterrätten, tiramisu, köpte vi i affären, så den ville jag inte fotografera, haha. Men allt var jättegott och det var superkul att laga. Mamma gjorde väl det mesta, men jag hjälpte till så gott jag kunde.
Bruschetta kommer jag nog göra fler gånger, det var väldigt enkelt och blev mums!
 
Det är riktigt skoj att fotografera mat med den nya kameran, den förstår vad man har för tanke med bilden!
 
 

Italiensk fyra rätter...

0 Läs mer >>

Här nere i söder har det ju varit en i stort sett snöfri vinter hittills, något jag gillar. Jag är verkligen ingen snömänniska! Så, så här såg det ut när jag och min mamma var ute på promenad för ett par veckor sedan, och det ser precis likadant ut nu. Det är som om hösten förlorade färgen men stannade kvar i alla fall.
 
När det är så där ruggigt och blött ute som det var när jag tog bilderna, känns det som om hdr-effekt passar bra. Gillar kängorna och vattenpölarna på sista bilden.
 
 

BW HDR

0 Läs mer >>

Det här är några av julklapparna jag fick i julklapp av min familj. Blev jätteglad för Håkan Hellström-boken, även om jag redan har läst den en gång. Den läser jag hemskt gärna igen. Ska också bli kul att se om boken om fotografering har några bra tips att komma med. På sista bilden ser ni på skivor jag fick, "OK Go" av OK Go och "Steal This Album!" av System Of A Down. Det är väldigt stor skillnad mellan Håkan Hellström, OK Go och System Of A Down, men jag har ganska bred musiksmak som ni ser, haha.
 
 

Julklappar

0 Läs mer >>

GOD JUL PÅ ER ALLA!
 
Och nu var julaftonen här igen, läskigt vad tiden går fort. Idag har jag testat webbkameran på min laptop för första gången och det var kalasdålig kvalité på bilderna som ni ser, haha! Men det är kul att ha den i alla fall.
Jag fick nyss en chokladtomte, hurra!
 
Hoppas att ni får en mysig jul med massa mys och god mat!
 
 

God Jul!

0 Läs mer >>

Och nu så står den där igen, julgranen och lyser. Mysigt! I år körde vi på det gamla traditionella i vår familj, det vill säga röda kulor, ljus och halmfigurer. Den blev riktigt fin tycker jag! Jag gillar verkligen de matta kulorna med guld på.
 
Jag passade också på att ta ett självporträtt (bild 3) i en av kulorna, vilket blev lite skojigt, haha. Sista bilden tog jag när jag låg på golvet halvvägs under granen. Men man måste alltid jobba lite extra för att få till de där lite speciella vinklarna, haha.
 
 

Nu är julgranen klädd...

0 Läs mer >>

Det värsta med julen måste väl ändå vara julstädningen. Men nu är den avklarad! Jag har städat nästan hela dagen och nu är allt skinande rent och snyggt. Badrummet var roligast att städa, även om det tog flera timmar, varav en timme gick åt till att använda en tandborste och borsta fogarna mellan kakelplattorna. Har man musik blir ju allt lite roligare.
 
Och på tal om musik, äntligen har jag rensat bort alla papper och böcker som legat på mitt piano i en halv evighet. För att göra det hela lite stiligare satte jag upp mina mest avancerade noter, som jag inte kan spela, men som är fina att titta på. Jag har i och för sig spelat piano i ca 8 år, men jag kompar mest och spelar inte så mycket klassiskt. Ovanför noterna sitter ett Håkan Hellström-kollage som följde med en av hans skivor.
 
Nu ska jag ut på promenad med min fina kompis Lenny!
 
 

Nystädat!

0 Läs mer >>

Här kommer ännu ett gäng bilder från spelningen med År & Dar jag var på för ca en och en halv månad sedan. Som jag skrev i förra inlägget om bandet så var det väldigt svårt att fotografera spelningen, men jag är relativt nöjd ändå. Jag gillar sista bilden!
 
Som ni säkert har märkt är jag ingen höjdare på att hålla bloggen igång eftersom skolan tar mycket tid. Vi har varit ute och uppträtt i ca två månader nu och har precis startat två band som kommer ta ännu mer tid. Men jag har ju bestämt mig för att ge järnet när det gäller musiken nu, så då hamnar bloggen vid sidan av.
Men nu är det ju jullov, så då borde jag hinna blogga lite.
 
Ni som har jullov, vad ska ni hitta på? Och ni andra stackare som inte får nåt lov? Själv ska jag planera lite inför bandet, öva på gitarr och bas, plugga musikteori och försöka anmäla mig till två danskurser, nämligen balett och jazzdans. Eventuellt fixa nya brillor också!
 
Trevlig helg!
 
 

Mer från År & Dar

0 Läs mer >>

Igår kom jag att tänka på ett inlägg som Simon gjorde på sin blogg för längesedan, då han fotograferade vattendroppar på cd-skivor. Och nu tänkte jag göra ett eget försök. Det var svårare än jag trodde och jag blev inte särskilt nöjd med någon av bilderna, men de blev ganska läckra ändå. Sista bilden blev bäst, även om den inte blev som jag hade tänkt mig.
Om ni själv vill göra ett försök, ta och spana in Simons tipsinlägg!
 
 

Rainbow drops

0 Läs mer >>
 
Jag sitter just nu och tittar på dvd-versionen av Håkan Hellströms spelning på Peace & Love 2009, och han sa en så fantastisk sak precis innan han sjöng låten Bara Dårar Rusar In, nämligen det här:
 
"Försök hålla kvar vid drömmen, för att det är precis en sån dröm, även om den inte är realistisk och även om den inte går att uppfylla, som får en att hålla hakan lite högre i tillvaron."
 
Jag tycker att det var så bra sagt eftersom det är väldigt lätt att släppa taget om sina drömmar eftersom man tror att de inte kommer slå in. Och så är det nog i många fall. Men att drömma och fantisera är någon fantastiskt som man aldrig borde sluta göra. Precis som Håkan säger, det får en att vara stolt över sig själv och driva sig själv framåt.
 
Jag har drömmar.
 
Jag drömmer om att få stå på en scen och sjunga inför en stor publik. Jag drömmer om att få dem att skratta med mig, gråta med mig och sjunga med mig. Jag drömmer om att beröra andra på något sätt. Jag drömmer också om att någon gång få vara med i en film. Om att skådespela och dela med mig av gestaltade känslor. Och riktiga känslor också för den delen.
 
Och jag vet att dessa drömmar kommer vara svåra att uppfylla. Jag har märkt det redan nu. Men jag kommer inte ge upp för det, utan jag kommer försöka ändå. Och även om vägen inte slutar där jag vill att den ska sluta, så kommer det att vara en rolig väg att färdas på. Och dessa drömmar gör mig så motiverad och lycklig.
 
Fortsätt drömma!
 
 

Våga drömma

0 Läs mer >>

I söndags, alltså andra advent, åkte jag till domkyrkan här i Kalmar och medverkade under årets luciakröning av Kalmars lucia 2013. Årets lucia är min kompis Lovisa som tillsammans med sitt följe kommer göra ca 50 luciatåg på en dryg vecka. Jag var själv med i stadens luciatåg förra året vilket var väldigt stressigt och påfrestande, men självklart väldigt roligt. Vi fick åka till Polen och lussa på skolor, i kloster, på julmarknader och även hos borgmästaren i Gdansk och dessutom hade vi ca 40 luciatåg på hemmaplan. I år fick jag som före detta tärna hänga på bandet och kröna en av de nya tärnorna. Det var en väldigt fin ceremoni och jag hoppas att tjejerna har det riktigt kul!
 
Igår hade jag och min klass, samt musikteaterklassen från Öland folkhögskola vår sista föreställning. Vi har uppträtt sedan i måndags inför sammanlagt ca 700 pers så nu är det skönt att kunna slappna av. Det har varit fantastiskt roligt och jag ser mycket fram emot att se vad nästa termin har att bjuda på. Jag har lovat mig själv att bli bättre på gitarr och börja spela bas i alla fall!
 
God helg!
 
 

Sankta Lucia

0 Läs mer >>

Det här är inte alls gatan där jag bor, även om rubriken säger så. Men som ni säkert har märkt så gillar jag att citera låtar i bloggen och så även idag. Bilderna är tagna för exakt en månad sedan när jag stod uppe på stadsmuren tillsammans med Oliver och såg ut över staden. Gatan längst upp är en av Kalmars längsta shoppinggator, om inte rent av den längsta av dem alla.
 
Nu har jag varit riktigt dålig på att blogga, men nu är det ganska hektiska dagar för mig med flera föreställningar varje dag, så det blir inte mycket tid över till att blogga. Men ikväll kände jag att jag var tvungen att slänga ihop ett inlägg för att visa att jag inte har glömt bort bloggen.
 
Ta hand om er och de runt omkring er!
 
 

På gatan där jag bor

0 Läs mer >>

Nu när jag satt och slöade lite vid datorn kom jag plötsligt att tänka på hur coolt det vore att ha solglasögon med rymdmönster i glaset. Såna har jag såklart inte, men med hjälp av ett par vanliga pilotglasögon, en kamera och ett redigeringsprogram så gjorde jag snabbt ett par. Dock finns de ju bara digitalt. Det är lite synd. Jaja, det var kul att redigera även om det gick fort.
 
 

Space och sånt där co...

0 Läs mer >>

Tur att man kom hem när man gjorde idag. När jag satt på bussen hem fick jag syn på den fina solnedgången och det började genast klia i fingrarna efter kameran, så när jag kom hem hämtade jag kameran direkt och cyklade ner till båthamnen. Det är egentligen bara cirka 100 meter hemifrån och dit så jag hade ju kunnat gå, men solnedgångar försvinner ruskigt fort så det fick bli cykeln ändå.
 
Nu har jag förresten blivit förkyld igen. Lustigt det där, jag blir sjuk typ en gång i månaden känns det som. Vi hade musiklektioner och lärde oss körstämmor idag, men jag kan ju inte sjunga nu när jag är sjuk så jag råkade slumra till på soffan istället. Kanske hade lite feber till och med. Usch, det är så tråkigt att bli sjuk när vi ska ha föreställningar. Jaja, så är det. Tur att det finns glass och skumtomtar i alla fall.
 
 

Over the horizon

0 Läs mer >>

Härom dagen gjorde jag en julkrans som jag hängde utanför dörren. Det brukar bli så att jag gör en krans varje år eftersom jag i grund och botten är florist. Men jag märkte nu när jag gjorde den att jag inte saknar floristyrket direkt, det är verkligen musiken som gäller nu. Men den var ganska rolig att göra. I år använde jag sparsamt med dekorationer, less is more brukar man ju säga.
 
Vad tycker ni?
 
Just det, missa inte Simons tävling! Ni kan vinna minneskort från SanDisk till ett värde av 4500, så in och tävla! Ni hittar tävlingen här! Lycka till!
 
Glad första advent!
 
 

Hemmagjord julkrans